Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 30 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin birçok bölümü belediyeleri de ilgilendiriyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan öz konusu genelge, bazı konularda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenleme getirebileceğini içeriyor.
Genelge ile; kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik/verimli kullanımına ilişkin alınması gerekli önlemler açıklanıyor.
Ayrıca, kamu kaynaklarının amaçlarına uygun azami tasarruf ilkesine uyularak kullanılmasının kamu kurum ve görevlileri için bir görev ve zorunluluk olduğuna vurgu yapılıyor.
EN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK KAPSAM MADDESİNDE
Yeni genelgede en önemli değişikliklerden birisi, kapsam maddesinde yapılmıştır. Bu değişiklikle belediyelerin yapacakları tüm giderler ile taşınır/taşınmaz mallarının kullanımı da genelge kapsamına alınmış, bu suretle genelgede alınması uygun görülmüş önlemlere belediyelerin de uymaları koşulu getirilmiştir.
Son genelgeye göre, belediyelerin tüm giderlerinin genelge kapsamına alınması sırasında konuya ilişkin mevzuat hükümlerine veya ülkemizdeki geçmiş uygulama/deneyimlere yeterince dikkat edilmediği görülmektedir.
Bu genelgeyle, kamu maliyesi ile kamu yönetimin ayrıntılı olarak yeniden düzenlenmek istendiği anlaşılıyor.
İZLEME, DENETLEME GÖREVİ
Önlemler paketinin uygulanması konularında yöneticilere bir dizi; izleme/denetleme görevi ve sorumlulukları getiriliyor. Üst düzey yöneticiler için çok geniş/ayrıntılı olarak belirlenmiş bu görev ve sorumlulukların ucu açık olduğu görülüyor.
Belediye başkanlarının sorumlulukları, tasarruf önlemleri nedeniyle daha da artırılıyor.
Tasarruf önlemleri uygulamalarına ilişkin genelgede, yöneticilerin sorumluluklarına ilişkin ayrıntılı/ucu açık düzenleme bulunduğu için uygulamalarındaki aksamalar nedeniyle yöneticiler hakkında soruşturma yapacak olan makamların geniş takdir yetkileri olacak.
Arzu edilmesi halinde her belediye başkanı hakkında birden fazla konudan soruşturma açılması olanaklıdır.
Yılın ikinci yarısından itibaren tüm belediye giderleri geçiş/intibak dönemi tanınmaksızın tasarruf önlemleri kapsamına alınıyor.
Bin 390 belediyenin genelgede öngörülmemiş acil/zorunlu ihtiyaçları için yapacakları harcamalara karar verme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bırakılıyor.