Harran Üniversitesi 2019-2020 akademik yılı açılış töreninde konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, “Şehrin gelişimi için her türlü çalışmayı birlikte yapmaya hazırız. Yeter ki üzerimizdeki ataleti atalım ve üniversiteyi öncü, amiral kurumlardan bir tanesi haline hep birlikte getirelim” dedi.
Harran ilçesindeki turistik kümbet otelde yapılan açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Harran Üniversitesi tanıtım filmi sunumu ve müzik dinletisiyle başladı.
Törende bir konuşma yapan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, bu yıl 4 binin üzerinde öğrenciyi mezun ettiklerini belirterek, mezun öğrencilere bundan sonraki hayatlarında başarılar diledi. Yüksek öğrenim dünyasının dinamiklerinin hızla değiştiğini ve üniversitelerin de bu değişimi iyi takip etmesi gerektiğini ifade eden Çelik, akademisyenlerin öğrencileri ekibin bir parçası olduğunu hissettirmesi gerektiğini, öğrenciler için hocalarının birer rol model olmasının önemine işaret etti.
Yeni akademik yılın hayırlı olmasını dileyen Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, açılış töreninin yapıldığı Harran’ın Anadolu medeniyet tarihi anlatılırken yok sayıldığını, unutulduğunu kaydederek, “Tarih kitaplarından okuduğumuz kadarıyla, bu kadar büyük bir zenginliğin, medeniyetlerin oluşmasına sebep olan ilimin, bilimin tahsil edildiği bu merkezin bu şekilde görmezlikten gelinmesine başta üniversitemizin, biz yöneticilerin ve Şanlıurfalıların sessiz kalmaması gerekiyor. Çok görkemli, her tarafı sularla çevrili, yemyeşil olan, neredeyse fillerin dolaştığı, mimarisi, sanatı, kültürüyle büyük bir zenginliği ve gelişimi yaşayan bir şehir Harran. Antik çağın ve ilk çağın en eski bilim merkezi. Milattan sonra da antik çağ ve ilk çağdaki önemini milattan sonraya da taşıyan, İslamiyetle birlikte yeni bir medeniyet gelişiminin aşaması olarak taçlandıran Harran, dünyanın dört bir tarafına katkı sunan ilim ve bilim adamlarının yetiştiği topraklardır” dedi.
Harran’ın milattan sonra Hristiyanlığın etkisindeki bilim adamlarına da ev sahipliği yaptığını, 600’lü yılların ortalarından sonra bu ilim merkezinin İslam ile tanıştığını ve çok değerli bilim adamlarının yetiştiğini hatırlatan Vali Erin, Harranlı bilim adamları El Battani, Sabit bin Kurra, Cabir bin Hayyam gibi bilim adamlarının, dünya bilimine yaptığı katkıları hatırlattı. 1250 yılına kadar medeniyetlerin temeli olan ilmi ve bilimsel gelişmelerin kaynağı olan Harran ekolünün sonraki bin yılda yıkılmaya başladığını ve bin yılda bir tane bile Sabit bin Kurra yetişmediğini ifade eden Vali Erin, bunun sorgulanması gerektiğini dile getirdi.
Anadolu ve Avrupa medeniyetinin temelini oluşturan Harran ve Şanlıurfa’dan, liseye ve üniversiteye yerleştirme sınavlarında 81 il arasında en sonlarda sayılmasının da sorgulanması gerektiğini, buna yönelik önlem ve tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Vali Erin, “Bu konunun sadece akademisyenlerimizin incelemesi ve tedbir alması gereken bir konu olmadığını ifade etmekle, hep birlikte, ilme ve bilime daha çok önem vermek suretiyle, bunun için gerekli ortamları temin ederek var olan dahi çocukların cevherlerinin üzerindeki küllerin üflenerek ülkeye ve devlete katkı sunulması gerekiyor” dedi.
Harran Üniversitesi’nin hak ettiği yerde olmadığını, şehrin kalkınma ve gelişmesinin ilim ve bilimle olacağını dile getiren Vali Erin, “İlim ve bilimin elinin değmediği şehrin ne mimarisi mimari olur, ne ekonomisi ekonomi olur, ne kalkınma gelişmesi kalkınma gelişmeye benzer. Şanlıurfa’da bu eksiklik var. Rektör hocamızın liderliğinde, üniversitemizdeki akademisyenlerimizin Şanlıurfa’nın sorunlarına kafa yorması, problemlerin çözümüne yönelik çözüm önerilerini bizlere sunması lazım. Üniversite, yol gösterici olması lazım. Üniversite, yaydığı ışıkla tüm kamu kurum kuruluşlarının ve şehrin karar vericilerinin yolunu aydınlatması lazım. Bu eksikliğin giderileceğine olan inancımızı koruyor ve bunun için umutlu olduğumu belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Üniversitenin şehre katkı sunması için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını ifade eden Vali Erin, “Her türlü çalışmayı birlikte yapmaya hazırız. Yeter ki üzerimizdeki ataleti atalım ve üniversiteyi öncü, amiral kurumlardan bir tanesi haline hep birlikte getirelim” dedi.
Harran Üniversitesi akademik yıl açılış töreninin Harran’da yapılması fikrini ortaya koyan Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik ve ekibini tebrik eden Vali Erin, ev sahipliğinden dolayı Harran Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığına teşekkür etti.
Tören, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’na Vali Erin tarafından plaket takdimi ve ilk ders sunumunun ardından sona erdi.
Medyaurfa