Vali Aksoy’dan panelde “baba nasihatı”

Vali Aksoy’dan panelde “baba nasihatı”
Yayınlama: 10.10.2019
A+
A-

Kız çocuklarının erken evlenmesi ile ilgili konuşan Aksoy, “Şehrimizde 18 yaş altı evliliğin en fazla olduğu ilçeler sıralamasına Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nün erken gebelik rakamlarına bakarak Gebze, İzmit, Dilovası, Körfez, ve Gölcük’tür” dedi

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun (TSKF) toplumsal sorumluluk projesi “Görün Bizi”, Kocaeli Valiliği himayesinde Kocaeli Barosu, Kocaeli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortaklığında Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Meclis Salonu’nda düzenlenen özel bir panel ile başladı. Panele, Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yaşar Çakmak, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Aslan, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu, KOTO Başkanı Necmi Bulut, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, İzmit İlçe Kaymakamı Şevket Cinbir, Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Candemir Gültekin, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Nilay Coşgun, AKParti İl Başkanvekili Şahin Talus, Aile, Çalışmalar ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yumlu, Kocaeli Anneleri Dernek Başkanı Hande Kaya, soroptimist kulüpleri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Projeye destek veren sanatçı Göksel de programda yer aldı.

KAVUNCU, ‘FARKINDALIĞI ARTTIRMAYI AMAÇLIYORUZ’
Projenin toplumda oluşturulması hedeflenen sosyal bilinç üzerindeki önemine değinen Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu, “Bugün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun olan kız çocuklarımızın erken veya zorla evlendirilmesine yönelik başlattığımız toplumsal sosyal sorumluluk projemiz için toplandık. “Görün Bizi Projesi’ ile kız çocuklarının sesi olup, başta aileler olmak üzere toplulukların farkındalığını arttırmayı amaçlamaktayız” ifadelerini kullandı.
‘YETİŞKİNLERİ BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMLERİ’
Kavuncu sözlerinin devamında, “Ancak en önemlisi düzenlenecek panel ve eğitimlerle bu konuda sosyal bilinci yükseltmeyi hedefliyoruz. Himayelerinden dolayı Kocaeli Valiliği’ne, destekleri için Kocaeli Barosu ve Kocaeli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi sunuyorum. Hedefimiz, önümüzdeki günlerde Kocaeli’nde ebeveyn ve yetişkinlere yönelik bilinçlendirme eğitimleri ile geniş kitlelere ulaşmak” açıklamasında bulundu.

AKSOY, ‘ÇEŞİTLİ SORUNLARA NEDEN OLMAKTA’
Ardından kürsüye gelen Vali Hüseyin Aksoy, “Bu oldukça önemli bir konudur. Birçok etkinlik düzenleniyor. Kız çocukları ve kadınların yaşamından pek çok açıdan risk oluşturan bir konuda erken yaşta evliliktir. Uluslararası hukuk bağlamında evlilik yetişkinlere özgü bir kurum olarak nitelenmiş ve tarafların baskı ve zorlama olmadan karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Henüz fiziksel ve düşünsel gelişimini tamamlamayan 18 yaşın altındaki çocukların evliliği çeşitli sorunlara neden olmaktadır” diye konuştu.

‘ERKEN EVLENME 2018 YILINDA GERİLEDİ’
“Erken evlilikler toplumların gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak hareket etmektedir” diyen Aksoy,“UNİCEF raporlarına baktığımızda bu sorunun çözümü için her ülke yatırım yapmadığı sürece 30 yıl içerisinde bu rakam korkunç seviyelere varacaktır. 5 kız çocuğundan biri 18 yaş ve altında, 9 çocuktan biri ise 15 yaş ve altında evlenmektedir. Dünyada rakam bu şekildedir. TÜİK’in evlenme rakamlarına baktığımızda 2003 yılında Türkiye’de 18 yaş altı evlenme oranı 8.1 iken 2018 ise 3.2 olarak belirlenmiştir” dedi.

‘KOCAELİ 72’İNCİ SIRADA YER ALIYOR’
Aksoy konuşmasının sonunda, “İlimiz Kocaeli’de ise 2016 yılında Türkiye 5.9 iken, 2.9 istatistiği ile Kocaeli 68’inci sırada yer almıştır. 2018 verilerine göre ise Kocaeli 72’inci sırada yer almaktadır. Şehrimizde 18 yaş altı evliliğin en fazla olduğu ilçeler sıralamasına Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nün erken gebelik rakamlarına bakarak Gebze, İzmit, Dilovası, Körfez, ve Gölcük’tür. Bu konuda herkesin yapabileceği bir faaliyet vardır. Birçok sivil toplum kuruluşumuzun kadın, kız çocuğu ve dezavantajlı gruplara yönelik çalışmaları var. Tüm paydaşlar yine STK’lar ile birlikte çalışarak bu konuda da başarılı olacağımıza inanıyorum” sözlerini kullandı.

KAVRAMLAR YAN YANA OLMAMALI
Programda ayrıca konuya dikkat çeken “Çocuk ve Evlilik, Çocuk ve Gelin” kavramları neden yan yana olmamalı temalı bir panel düzenlendi. İletişimci Sevda Solak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Kocaeli Barosu’ndan Avukat Buse Arslan, Psikiyatrist Dr. Duygu Biçer, Kocaeli Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Resmiye Özdilek ve Sosyal Çalışmacı, Kocaeli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Tuğba Uğur Çinal konuşmacı olarak yer aldı. Çocuk yaşta evlilik kavramı psikolojik, sosyal, fizyolojik ve hukuki açıdan ele alındı.

SANATÇI GÖKSEL’DEN PROJEYE DESTEK
Projeye destek veren sanatçı Göksel de programda hazır bulundu. Görün Bizi Projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Göksel, “Ne zaman kız çocuklarının zorla ya da erken evlendirilmesine tanık olsam sarsılıyorum. Onları koruyamadığımızı düşünerek kalbim acıyor. Bu nedenle de konuya destek vermeyi çok istedim. Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nu böylesi çok hassas bir konuda farkındalık yaratacak bir projeye başladıkları için tebrik ediyorum. Bu farkındalığın ve uygulamaların toplumun en küçük birimi ailelere kadar inmesi, toplumsal bilincin artması bizim için çok değerli” dedi.

DİĞER ŞEHİRLERDE UYGULANMASI AMAÇLANIYOR
Program, Soroptimist kadınların proje logosu basılı özel duvaklarla “Görün Bizi Manifestosu’nun okunmasıyla son bulurken, proje Kocaeli’de ebeveyn ve yetişkinlere yönelik gerçekleştirilecek bilinçlendirme eğitimleri ile devam edecek. Projenin ilk etabı sonrasında Adana, Ankara, Antakya, İstanbul, İzmir, Mersin ve Samsun olmak üzere Türkiye’nin diğer şehirlerinde de uygulanması amaçlanıyor.

Kerim ÇELİK – Çağdaşkocaeli

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.