Silivri Belediyesi, kendi arazisine ektiği 1000 dönüm yerli ve milli tohumluk arpayı hasat etti. 1,5 milyon TL değerindeki tohumluk arpa, bin 500 çiftçiye törenle dağıtılmaya başladı. Tarım ve hayvancılığa yönelik projeleriyle birçok belediyeye örnek teşkil eden Silivri Belediyesi, üreticileri desteklemeye devam ediyor.
Silivri Belediyesi, 2019 yılında başlattığı ‘Çiftçiye Tohum Desteği Projesi’nin devamı olarak ürettiği tohumluk arpaları, Değirmenköy Mahallesi’nde düzenlediği ‘Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni’yle üreticilere dağıtmaya başladı.
Törende 250 çiftçiye toplamda 50 ton tohumluk arpa dağıtıldı. Maddi değeri 300 bin TL olan tohumluk arpalar ile çiftçiler 2 bin 500 dönüm araziye ekim yapabilecek.
MUTLULUKLARI GÖZLERİNDEN OKUNDU
Ürünleri traktörleri ile teslim alan ve mutlulukları gözlerinden okunan üreticiler, yapılan hizmetten duydukları memnuniyeti dile
getirerek, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a teşekkür etti.
Daha önce ekilip biçilmeyen, atıl durumdaki bin dönüm belediye arazisine Seymen marka tohum ekiminden elde edilen yerli, milli ve sertifikalı tohumluk arpalar, toplamda bin 500 çiftçiye 200’er kiloluk dilimler halinde dağıtılacak.
Çiftçilere yapılan bu desteğin karşılığı ise yaklaşık 1,5 milyon TL iken Silivrili üreticiler bu ürünlerle 15 bin dönüm araziye ekim yapabilecek ve ekimlerden 20 milyon TL ciro edebilecek.
“BÜTÜN BELEDİYELERE ÖRNEK GÖSTERİYORUZ”
Törenin açılış konuşmasını yapan Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, “Seymen tohumu konusunda Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz’ın destekleriyle çok yol aldık. Gittiğimiz her yerde Silivri Belediyesi’nin çalışmalarını bütün belediyelere örnek gösteriyoruz. Birçok belediyenin yanı sıra büyükşehir belediyeleri de Başkan Yılmaz’ın peşinden giderek bizimle birlikte çalışmaya başladı” ifadelerini kullandı.
“TARIM, SİLİVRİ’NİN EN ÖNEMLİ PARAMETRESİ”
“İçinde bulunduğumuz coğrafyanın ne anlama geldiğini çok iyi
analiz etmeli ve bu coğrafyada yaşamamızın bir anlamı olduğunun farkına varmalıyız” diye konuşmasına başlayan Volkan Yılmaz da şunları kaydetti:
“İlçemiz Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip. Biz Silivri’de yola çıkarken ‘Marka Kent Silivri’ dedik. Marka kent yolunda en önemli parametrelerden birinin de bu şehrin tarım potansiyelinin olduğunu söyledik.
İlçemizin üzerine serilmiş ölü toprağını süpürmemiz gerektiğini, silkinmemiz gerektiğini ve üretmemiz gerektiğini ifade ettik.
Buradaki amacımız üretimden vazgeçmek üzere olan veya üretmekte zorlanan çiftçimizi üretime, üretmeye teşvik etmek. Biz ürettikçe, ürettiklerimizi de birbirimizle bölüştükçe bu topraklarda daha huzurlu ve refah içinde yaşarız. Silivri Belediyesi olarak üretmeye, üretken belediyecilik anlayışıyla da ürettiğimizi Silivri’nin güzel çiftçileri ile paylaşmaya devam edeceğiz.”
“TARIM, ORMAN VE HAZİNE ARAZİLERİ NAMUSUMUZ”
Konuşmasında verimli arazilere yapılan kaçak yapılara da değinen Başkan Yılmaz, “1960’lı yıllarda başlayan köyden kente göç şimdi tersine dönmeye başladı. Bu da tarımla iştigal eden
arazilere bağ evi, yazlık evi, çiftlik evi veya hafta sonu kaçış evi yapılması sorununu ortaya çıkarıyor. Biz bu tersine göçten tarım topraklarını, orman ve hazine arazilerini korumak durumundayız. Çünkü bu topraklar bizim namusumuz. Buradan bir kez daha belirtmek istiyorum; kartvizitinde ne yazarsa yazsın, amcası, abisi, dayısı kim olursa olsun tarım arazisine, hazine arazisine, orman arazisine yapılan kaçak yapıları tek tek yıkacağız” diye konuştu.
ÜRETİLENLER, GARİBİN MUTFAĞINA GİRECEK
Silivri Belediyesi tarafından ilçede gerçekleştirilen tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Başkan Volkan Yılmaz, “Biz, hemen yanı başımızdaki 15 milyon nüfuslu İstanbul’un gıda deposu, tarım ambarı, hayvancılık merkezi olabilecek kapasitedeyiz. Bu anlayışla belediyemize ait ekilmeyen, dikilmeyen toprak kalmaması adına çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
Yılmaz, “Bu yıl 500 dönüm arazimize buğday ektik. Geçtiğimiz yıl 75 dönüm belediye arazimize yaptığımız ayçiçek ekiminden yaklaşık 10 ton yağ elde ettik ve bunları 5’er kiloluk tenekelerle 2
bin ailenin, fakirin fukaranın, garibin, gurebanın mutfağına ulaştırdık. Bu yıl ise 500 dönüme ayçiçek ektik. Ekimden elde edeceğimiz 50 bin litre ayçiçek yağını yine 5’er kiloluk tenekeler halinde 10 bin ailenin evine yardım olarak ulaştıracağız” bilgisini verdi.
HER ALANDA HİZMET SÜRÜYOR
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün ürettiği 50 bin fideyi çiftçilere bedelsiz dağıttıklarını da hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle küçük ölçekli hayvancının kaba yem ihtiyacını desteklemek amacıyla 75 dönüm arazimize mısır ektik. Bu mısırı silajlayıp, torbalayıp 500’er kiloluk dilimler halinde bin küçük ölçekli hayvancımıza ücretsiz olarak dağıtmayı planlıyoruz.
Dört farklı üzüm çeşidi ektik. Göreve geldiğimizde atıl durumda bulunan kovanları üretime kazandırarak 500 kilogram bal ürettik. Trakya Tohumcular Derneği, Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ Valiliği ile işbirliği yaparak 8 farklı yerli ve milli ayçiçek tohumunun deneme ekimini gerçekleştirdik.
Bu yıl tarımsal üretime desteğimiz yaklaşık 7 milyon TL olacak.
Biz Silivri’nin bir tarım kenti olmasının Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sunacağından hareketle; Silivri’deki çiftçiye öncü olmak, önder olmak, nefes olmak adına Silivri’deki arazilerimizi ekiyor, dikiyoruz. Elde ettiğimiz ürünleri de Silivri’deki yaşayan çiftçilerimizle paylaşıyoruz.
“AMACIMIZ, ÇİFTÇİNİN, HAYVANCININ YANINDA OLMAK”
Bu çalışmaları yaparken belediyemizin kasasından para çıkarmıyor, kasaya da tek kuruş para koymuyoruz. Yani buradan bir kâr beklentimiz asla olmuyor. Beklentimiz; üretmekten vazgeçen veya darda, zorda olan çiftçinin, hayvancının yanında olmak, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek.”