Ankara Valiliği her yıl soğuk kış aylarında alınan önlemler kapsamında sokakta yaşayan evsiz vatandaşları bu yıl da açıkta, soğukta bırakmadı. Görüşleri sorulan evsizler, “Devlet, ana-baba gibi” şeklinde duygularını dile getirdi.
Ankara Valiliği anlaşma yaptığı üç otelde evsizlere dondurucu soğuklarda hayatlarını ve sağlıklarını kaybetmemeleri için barınma imkanı ile birlikte üç öğün yemek, temizlik malzemeleri tedariki, berber çamaşırhane hizmetleri de veriliyor.
Ankara Vali Yardımcısı Ediz Sürücü, görevlendirme yapılan otelleri ziyaret ederek, dondurucu soğuklardan kurtarılan vatandaşlar ile sıcak bir yuvaya kavuşmanın mutluluğunu burada kalanlar ile paylaştı.
Ankara Valiliği’nin “Kimsesizlerin Kimsesi Olma” başlığı altında 1 Aralık 2019 daha kapsamlı hale getirilen proje kapsamında, son üç yıldır 3 otelde toplam 1052 evsiz ve kimsesiz vatandaşa adeta sıcak bir yuva hizmeti verdiklerini kaydeden Vali Yardımcısı Sürücü, “Kimsesiz vatandaşlarımıza misafirhanelerimizde başta barınma hizmeti olmak üzere, berber hizmeti, temizlk malzemeleri tedariki, çamaşırhane hizmeti yanında üç öğün yemek de verilmektedir” diye konuştu.
İHTİYAÇLARINA GÖRE YÖNLENDİRME
“Halen toplam 277 evsiz ve kimsesiz vatandaşımıza hizmet vermekteyiz” diyerek konuşmasını sürdüren Sürücü, “Bugüne kadar misafirhanemizde kalan 60 yaş ve üzeri yaşlılardan huzurevine gitmeye istekli olan 14 vatandaşımız huzurevine yerleştirildi. Misafirhanede kalan vatandaşlarımızdan sağlık hizmet ihtiyacı olanlar belirlenerek hastaneye sevkleri sağlanmış sorunlarının çözümünde danışmanlık yapılmış ihtiyaçları belirlenerek tedarik edilmiştir.” dedi.
Vali yardımcısı Ediz Sürücü Ankaralılara da “Sokakta kalan, evsiz vatandaşlarımızı lütfen 112 Acil Çağrı Merkezimize bildirin. Vatandaşlarımızı hemen Valiliğimizin misafirhanesi veya anlaşmalı otellerimize yerleştirelim” çağrısında bulundu.
“SOSYAL BİR DEVLETİN TÜM İMKANLARINDAN YARARLANIYORUZ”
Misafir edilen evsizler de kendilerini dışarıda soğukta donmaktan kurtaran ve son derece iyi koşullarda barınma imkanı sağlayan Ankara Valiliği yetkililerine teşekkür ettiler.
Ahmet Togay (75) yaptığı açıklamada, yıllarca İstanbul’da çeşitli gazetelerde foto muhabiri olarak çalıştığını, annesinin vefatından sonra yalnız kaldığını anlattı.
Togay, “Burada üç öğün yemeğim var ‘Sizi isterseniz huzurevine gönderebiliriz’ dediler ama burada hürriyetim var istediğim zaman çıkıyorum, geziyorum. Allah hiç kimseyi yalnız bırakmasın burada güzel dostluklar kurdum. Çamaşırlarımız yıkanıyor, sıcak suyumuz var, duş alabiliyoruz… Sosyal bir devletin tüm imkanlarından yararlanıyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Devletimize sahip çıkalım, devlet ana gibi baba gibi” ifadelerini kullandı.
Fesih Bertan (58) ise Ağrı’dan geldiğini ve inşaat ustası olduğunu, çalışmak için geldiğini belirterek, ancak KOAH hastalığı teşhisi konulduğunu söyledi.
Bertan, “AŞTİ’de kalıyordum, polisler koluma girince korktum beni buraya getirdiler. Meğer Vali kolluk kuvvetlerine talimat vermiş; ‘sokakta kalan insan gördüğünüzde kimsesizler misafirhanesine getirin’ diye. Hastaneye sevkimi yaptılar ambulans geldi bir süre cihaza bağlı kaldım. Bana Valilik cihaz aldı odamda aynı zamanda tedavi görüyorum. Allah Devletimize, Cumhurbaşkanımıza, Valimize tüm çalışanlarına zeval vermesin. Canımız sıkıldığında dışarı çıkıyoruz, Valilik, aylık harçlığımızı da veriyor” ifadelerini kullandı.
Süleyman Güler (62) de “Burada üç öğün yemeğimiz var, berberimiz var, hastalanınca Valilik çalışanları ambulansı hemen çağırıyor tedavi görüp geliyoruz. İstediğimiz zaman dışarı çıkıp geziyoruz benim engelli aylığım var ama diğer arkadaşlara Valimiz aylık harçlık dahi veriyor. Devlet var ki biz varız, Allah Devletimizden razı olsun. Düşünün kimsemiz yok bu soğukta dışarıda nasıl kalırdık. Parklarda, AŞTİ’de yatıyordum, polisler beni alıp buraya getirdi. 60 yaş üzeri olduğumuz zaman isteğimize göre huzurevine de götürüyorlar. Yetkililerden Allah razı olsun bizlere sıcak bir yuva oldular” diye konuştu.