Kütahya Valiliği gelecek ile geçmişi buluşturmak için yoğun çaba sarf ediyor. Türkiye’nin tarihi zenginlik bakımından en önemli şehirleri arasında sayabileceğimiz Kütahya’da Valilik bu defa Kütahya Hisar Kalesini yaşatma gayretine girdi.
72 burcuyla Türkiye’nin 3. büyük kalesi olan tarihi Kütahya Hisar Kalesi’nde restorasyon çalışmaları ile kurtarma kazıları uzun süredir devam ediyordu.
Kale, aşağı kale ve yukarı kale olmak üzere 3 bölümden oluşuyordu. Kütahya Valisi Ali Çelik, tarihi Kütahya Kalesi’ne giderek devam eden çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Serdar Ünan’dan bilgiler aldı.
Kazı Başkanı Ünan, kalede kurtarma kazılarının tamamlanmasının ardından aydınlatma çalışmasının hayata geçirilerek Kütahya Kalesi’nin görünürlüğünün artırılacağını söyledi. Kalede 3 surda restorasyon çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü kaydetti.
“Kütahya için bir değer”
Restorasyon çalışmaları ve kurtarma kazılarının Kütahya Belediyesi ile Kütahya İl Özel İdaresi finansmanında gerçekleştirildiğini belirten Vali Çelik; Selçuklu, Germiyanoğlu ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan 8. yüzyıl Bizans yapımı tarihi kalenin Kütahya için önemli bir değer olduğunu ve bu değerin şehre katkı sağlaması için gayret gösterdiklerini söyledi.
Kalenin giriş kapısı ayağa kaldırılacak
Ünan’ın tarihi kalenin giriş kapısının yıkılmak üzere olduğu bilgisini paylaşması üzerine bahse konu yere giderek inceleme yapan ve Belediye Başkanı Alim Işık ile istişarede bulunan Çelik, kalenin giriş kapısının Kütahya Belediyesi ile Kütahya İl Özel İdaresi iş birliğinde ayağa kaldırılacağını ve kaleye ulaşım için yürüyüş yolu oluşturulacağını belirtti.
“Tarihi siluet korunmalı”
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kütahya Kalesi’nin şehirle bütünleşmesi ve tarihi siluetinin korunması için herkesin görev ve sorumluluğu paylaşması gerektiğine dikkat çeken Vali Çelik, “Öncelikli görevimiz bu mirası sağlıklı şekilde geleceğe aktarmak. Bunun için hep birlikte gayret göstereceğiz” dedi.