Çeşme Kaymakamı Ünal Çakıcı, 28 yıl önce İngiltere’de 2 yıl süre ev arkadaşlığı yaptığı arkadaşı İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanı Gazi Levent Kurtoğlu ile hasret giderme fırsatı buldu.
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, “İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi” projesinin 3. aşaması kapsamında, “İnsan Odaklı Güvenlik ve Sivil/Demokratik Gözetim Eğitimi” toplantısı Çeşme’de gerçekleştirildi.
Toplantıya, İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanı Gazi Levent Kurtoğlu da katıldı. Çeşme Çeşme Kaymakamı Ünal Çakıcı, okul arkadaşı ve 28 yıl önce İngiltere’de 2 sene ev arkadaşlığı yaptığı Kurtoğlu ile bu vesileyle hasret giderdi.
Kurtoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de, tüm yangınların sonlanması dileğiyle sözlerine başlayarak, “Projemiz 2008 yılında başladı. Şu anda 3. fazı devam etmekte. Proje kapsamında, güvenlik kurulları şu anda 19 pilot il ve ilçe ile devam ediyor. Umarım proje tamamlandığında bütün il ve ilçelerde bu kurulları oluşturacağız. Bu projeyle belli periyotlarla, il ve ilçelerdeki güvenlik bürokrasisi ve sivil toplum kuruluşları ile basın mensuplarının da katılımıyla, güvenlik problemlerinin irdelenmesi yapılacak” diye projeyi anlattı.
Çeşme’de gerçekleştirilen toplantıyla ilgili bir değerlendirme yapan Çeşme Kaymakamı Ünal Çakıcı da, “Herkesin bulunduğu görev, pozisyon, hayat tarzına göre meseleleri okuması farklılaşabiliyor” dedi.
“YENİ FORMA, UYUM SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Pandemi şartlarına değinen Çakıcı, “Bu şartlara göre, turizmin nasıl yeniden yapılandırılması gerekir? Bu denetimler nasıl olacak? Sektör, bu pandemi şartlarında hayatına nasıl devam edecek? Bu da bu projenin konusunun bir başka boyutu. Otellerde, mekanlarda alınacak tedbirler, yatak kapasiteleri, oturma kapasiteleri, hijyen önlemleri gibi konular, Güvenli Turizm Sertifikası’nın alt başlıklarında yer alıyor. Bu, tipik bir yönetişim işbirliği örneği. Bunu, bütün güvenlik alt başlıklarında açıklamaya çalışıyor. İşte bu projeni de önem bu” şeklinde konuştu.
Projeyi İçişleri Bakanlığı’nın koordine ettiğini vurgulayan Kaymakam Çakıcı, “İnsanın kendini eğitmesi kadar değerli bir şey yok. Dışarıdan verilen hazır menülerle bu iş olmuyor. Kolluk birimlerimiz, bu yeni forma uyum sağlamaya çalışıyor” diye konuştu.
“BULAŞIKTAN KAYTARIYORDU”
Program dolayısıyla Kurtoğlu ile biraraya gelen Kaymakam Çakıcı, eski günlerini de yad etti.
Çakıcı, “1991 yılında sınava girdik ve Levent ile beraber 1992 yılında mesleğe başladık. Ardından İçişleri Bakanlığı bizi yurt dışında eğitime gönderdi. 1993-1994 yıllarında, İngiltere’de, Brayton’da, Levent ile ev arkadaşlığı yapmıştık. Bulaşıkların hepsi bana kalıyordu. Anlaşmamız, nöbetleşe bulaşık yıkamaktı; fakat Levent hep kaytarıyordu. Bunun üzerine, ‘3 günde bir nöbet değişelim’ dedim. Ama yine kaytardı. 15-20 gün sonra ben de bulaşık yıkamayı bıraktım. Mutfağı kapattık. Mutfaksız yaşamaya başladık” diyerek eski günleri gülümseyerek anlattı.
Meslek gereği hep ayrı bölgelerde çalışsalar da arkadaşlıklarının hep sürdüğünü ifade eden Kaymakam Çakıcı, “Bizim mesleğimiz taşra mesleği olduğundan her birimiz bir tarafa savrulduk. Hep farklı yörelerde çalıştık; ama Levent en yakın arkadaşlarımdan biri olduğu için fırsat buldukça görüşmeye devam ettik” dedi.