“Geleceğe Nefes” Projesinde Hedef 7 Milyar Fidan

“Geleceğe Nefes” Projesinde Hedef 7 Milyar Fidan
Yayınlama: 11.11.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar dikilen fidan sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını yüz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır” dedi.

Türkiye’de 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla, her kurum, kuruluş, tarafından fidanlar toprakla buluşturuldu. 

Beştepe’deki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi Mevkii Millet Ormanı’nda düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada bir konuşma yaptı.

Ülkenin dört bir yanında toprağı fidanlarla buluşturmak için ağaç dikme alanlarına gelen vatandaşlar ile törene katılanlara “Hoş geldiniz” diyen Erdoğan, tüm şehirlerde her yaştan vatandaşın burada olduğu gibi fidan dikmek üzere belirlenen alanları doldurduğunu bildirdi.

“KIYAMET KOPACAKSA DA ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ”

İklim krizinin gündemde giderek daha çok yer edindiği bir dönemde fidan dikerek “geleceğe bir nefes bırakan” herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler, ‘Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz.’ düsturuna sahip bir medeniyetin mensuplarıyız. Kültürümüz tüm bitkiler ve hayvanlar dahil canlıların tamamına karşı sevgi ve şefkatle yaklaşmamızı öğütler. 

Atalarımızdan, babalarımızdan devraldığımız ağaç, çevre, yeşil sevgisini yeni nesillere aktarmak en başta gelen görevlerimizden biridir. İmkanı olan her vatandaşımızın bahçesini fidanla, tarlasını ağaçla, vatan topraklarını ormanla süslemesi işte bu gönül zenginliğimizin ifadesidir. Ağaç dostu olan, orman dostu olan, çevre dostu olan, insanın da dostudur, tüm canlıların da dostudur. Bunun için 11 Kasım tarihini ağaç dikme yanında içinde yaşayan tüm canlılarla birlikte ortak hayat alanımız dünyaya olan sorumluluklarımızı da hatırlama günü olarak görüyorum. Şayet biz dünyamıza sırt çevirir, onun dengelerine saygı göstermezsek dünyanın bize vereceği cevapları karşılama gücüne sahip olmadığımızı asla unutmamalıyız.”

TABİATIN İKAZLARI…

İnsanoğlunun bilhassa son asırlarda bitmez tükenmez bir hırsla doğal kaynaklara saldırmasının, tabiatın dengesini hiçe sayan adımlar atmasının artık sürdürülemez boyuta geldiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bir tarafta yanan devasa büyüklükteki orman alanları diğer tarafta yaşanan sel baskınları, öteki tarafta süren kuraklık gibi değişen meteorolojik olaylar bize tabiatın ikazlarıdır. Biz bu ikazları görüyor ve verdiği mesajı alıyoruz ama felaketlerin müsebbiplerinin aynı bilince ve kararlılığa sahip oldukları konusunda derin şüphelerimiz var. 

Bir yandan iklim değişikliğinin yol açtığı sonuçların önüne geçilmesi konusunda üzerimize düşenleri yaparken diğer yandan da bu çarpık tabloyla mücadele ediyoruz. Diktiğimiz her fidan, mücadelemizin işaretidir. Uluslararası platformlarda yükselttiğimiz her ses de mücadelemizin remzidir.”

AĞAÇLANDIRMADA TÜRKİYE İLK SIRADA

Türkiye’nin haksızlık ve adaletsizliklere karşı verdiği mücadelenin ardından Paris İklim Anlaşması’na taraf olarak 2053 yılı için sıfır emisyon hedefini ortaya koyduğunu dile getiren Erdoğan, “Ülkemizin orta ve uzun vadeli en önemli projeksiyonu olan 2053 vizyonunun merkezine yeşil kalkınma devrimini yerleştirdik.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Küresel Orman Kaynakları raporuna göre Türkiye’nin ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da 1’inci, dünyada 4’üncü sırada yer aldığının altını çizen Erdoğan, “Yine aynı rapora göre yaptığımız ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarıyla dünya orman varlığı sıralamasındaki yerimizi 27. sıraya çıkardık. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar dikilen fidan sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını yüz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır” dedi. 

Türkiye’nin erozyonla mücadelede dünyaya örnek bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin 1970’li yıllarda her yıl ortalama 500 milyon ton toprağını erozyonla kaybederken ağaçlandırma faaliyetleri ve diğer tedbirlerle bu miktarı 154 milyon tona kadar düşürdüklerini bildirdi.

TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de “80 ülkeden bakan, büyükelçiler ve 10 uluslararası kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla birlikte, 84 milyon vatandaşımızla, ‘geleceğe nefes, dünyaya nefes, gök kubbede hoş bir ses’ olacağız.” dedi.

Fidanları toprakla buluştururken, onları koruyacak ve kucaklayacak tüm tedbirleri almaya devam edeceklerini belirten Pakdemirli, Orman Yangınları Çalıştayı’ndaki 135 karar ve 217 eylem çerçevesinde, kısa, orta ve uzun vadeli eylem planı oluşturulduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli, Çalıştay’la son yangınlarda zarar gören ormanların en kısa sürede eski haline getirilmesi için yapılacak faaliyetlerin de net olarak belirlendiğini ve ağaçlandırma çalışmalarına başlandığını anlattı. 

İLK MÜDAHALE SÜRESİ 10 DAKİKAYA DÜŞÜYOR

Ağaçlandırma ve yangınlarla mücadele çalışmalarında, hem karada hemde havada son teknoloji ürünleri kullandıklarına işaret eden Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Geçen yıl Avrupa ülkeleri arasında orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında ilk kez insansız hava araçlarını kullanmaya başlayan ülke olduk. 2021’de 9 İHA, 10 drone ve 1 insansız helikopterle yangına hassas tüm bölgeleri 24 saat gözetledik. Tüm bu çalışmalar sayesinde 19 yıl önce ortalama 40 dakika olan yangına ilk müdahale süresini 12 dakikaya düşürdük. İnşallah 2023’te bu süreyi 10 dakikanın altına indireceğiz.”

Bakan Pakdemirli, son 19 yılda, 5,6 milyon hektar alanda, 5,5 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.