Dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinen Uzunköprü, restorasyon çalışmaları nedeniyle araç trafiğine kapatıldı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Ergene Nehri üzerinde kurulu 174 kemerli köprüde, tadilat çalışmaları başladı.
Restorasyon ekibinin çalışmasıyla bin 393 metre uzunluğundaki köprü trafiğe kapatıldı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Uzunköprü Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ve beraberindekiler çalışmaları yerinde inceledi.
ÇALIŞMALAR 3,5 YIL SÜRECEK
Vali Canalp, gazetecilere yaptığı açıklamada köprünün orjinal dokusuna uygun şekilde restore edileceğini söyledi.
Kapsamlı bir çalışma yapılacağını dile getiren Canalp, “Orjinal doku taştır. Taşın dışındaki diğer yapı elemanları ortadan tamamıyla kaldırılacak ve tarihi köprü orijinal dokusuna kavuşacak. Geçici listede olan bu köprü herşeyiyle orjinal hale geldikten sonra UNESCO’nun kalıcı listesine girmesi için de gerekli olan şartları yerine getirmiş olacağız.
Restorasyonun tamamlanması için öngördüğümüz zaman 3,5 yıl gibi bir süre. Daha kısa da sürebilir, belki biraz daha geç olabilir ama öngördüğümüz süre bu” diye konuştu.
“TARİHİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Milletvekili Aksal ise restorasyon çalışmasının hayırlı olmasını diledi. Köprünün 1443 yılında kullanıma açıldığını anımsatan Aksal, “Bu tarih İstanbul’un fethinden bile eskidir. Tarihimize sahip çıkacağız. Bugün de böyle tarihi bir gündeyiz. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Ergene Nehri üzerinde bulunan, Edirne’nin Uzunköprü ilçesine adını veren, Anadolu ile Balkanlar’ı birbirine bağlayan eski adıyla Ergene Köprüsü, 1426-1443’te Sultan 2. Murad tarafından dönemin baş mimarı Muslihiddin’e yaptırıldı. Bin 393 metre uzunluğunda, 6,80 metre genişliğindeki köprünün 174 kemeri bulunuyor.