Küresel hükümdarların ülkeleri yönlendiren kuruluşlardan biri olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 4 ay önce aşının pandemiyi bitireceğini iddia ederken, son açıklamasında ise aşının pandeminin yeni varyantları dolayısıyla çözüm olamayacağı savundu.
Yaklaşık iki yıla yakın bir süre koronavirüsün pençesinde olan dünya, zaman içerisinde virüsün varyantlarına karşı savaşını sürdürüyor. İlk olarak Hindistan’da görülen ve bugün dünyadaki en baskın varyant olan Delta, pandemi ile mücadele eden birçok ülkenin planlarını değiştirdi.
Dünyanın dört bir yanında yaşanan vaka artışlarının bir numaralı sebebi olarak gösterilen Delta, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) de gündeminde.
Mayıs ayında, “Aşılamada minimum yüzde 70 kapsama alanına ulaştığımızda pandemi sona erecek” diyen DSÖ’nün Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, aradan 4 ay gibi bir kısa süre geçmesine rağmen görüşünü değiştirmiş durumda.
AŞIYLA PANDEMİNİN BİTMESİ ŞÜPHELİ
Kluge, yaptığı açıklamada, aşılamanın pandemiyi tamamen bitireceğinden kuşku duyduklarını söyledi.
Kluge, virüsün uzun yıllar hayatımızda kalabileceğini belirterek, aşılama stratejisinin kademeli olarak nasıl uyarlanacağının, özellikle de ek dozlar konusunda düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Kluge, Delta gibi yeni ve daha bulaşıcı varyantlar nedeniyle bu durumun değiştiğini belirterek, yeni çıkan varyantların sürü bağışıklığı perspektifini zayıflattığını ifade etti.
KORONAVİRÜS İLE YAŞANACAK
Kluge, önümüzdeki günlerde koronavirüsün yeni varyantlarının ortaya çıkmaya devam edeceğini belirtirken, tıpkı grip virüsü gibi koronavirüsle de yaşamamız gerektiğini vurguladı.
DSÖ’nün Avrupa Direktörü’ne göre, hükümetler de kısa süre içerisinde yeni stratejiler belirlemeli. Yoksa tüm dünyayı uzun vadede zor günler bekliyor.
Öte yandan, dünya genelinde koronavirüse karşı uygulanan aşı miktarı 6 milyar doza yaklaştı.