CIA’nın Uygulamaları Hiç Yabancı Gelmiyor

CIA’nın Uygulamaları Hiç Yabancı Gelmiyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.02.2022
120
A+
A-

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nde iki Demokrat senatörün soru önergesi, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Amerikalılar hakkında toplanan bilgileri içeren gizli, açıklanmayan bir veri deposuna sahip olduğunu ortaya çıkardı. Kendi halkına böyle muameleyi müstehak gören ABD ve CIA’nın dünyada nasıl at oynattığı ise değerlendirilmeli.

ABD’de Oregon Senatörü Ron Wyden ile New Mexico Senatörü Martin Heinrich’in, kendi halkına yönelik veri toplama programına ilişkin CIA yetkililerine Nisan 2021’de gönderdiği mektup ve bu mektuba verilen yanıta yönelik gizlilik kaldırıldı.

Mektubun ve yanıtın büyük kısmı “gizli bilgi” gerekçesi ile kapalı ancak iki senatör mektuplarında söz konusu programın “yasal çerçevenin dışında veri topladığını” kaydetti.

KONGRE’DEN UZUN SÜRE GİZLENDİ

Programın içeriği CIA ve senatörler tarafından detaylandırılmazken, iki senatör CIA’in programı halktan ve Kongre’den uzun süredir gizlediğini iddia etti.

Wyden ve Heinrich, mektuplarında, CIA’in veri toplama programının, Kongre tarafından kabul edilen ve yeniden düzenlenen yasaların dışında kaldığını, ancak istihbaratın faaliyetlerinin çerçevesini geniş bir şekilde belirleyen ve ilk olarak eski Başkan Ronald Reagan tarafından 19 Mart 1981’de imzalanan 12333 sayılı Başkanlık Kararnamesi kapsamına girdiğine işaret etti.

Senatörler, “Kongre’nin bu CIA programından haberdar olmadan (teşkilata ilişkin) yasa çıkarmaması ve çıkarılacak yeni yetkilendirme yasasındaki reformların bu programı kapsadığı konusunda Amerikan kamuoyunun ikna edilmesi çok önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

“İÇERDE YAPAMAZSIN, DIŞARIDA YAP!”

Gizlilik ve Sivil Özgürlükler Gözetim Kurulu’nca programa ilişkin büyük ölçüde üstü kapatılmış yanıtta, CIA analistlerinin bu programı ABD vatandaşları veya gizlilik yasaları kapsamındaki diğer kişiler hakkında herhangi bir bilgi aramak üzere kullanması için dış istihbarat amacı gerektiği ifade edildi.

Ancak Kurul, CIA analistlerinin bu program kapsamında yaptıkları sorgulamalarının gerekçesini ifade etmesine gerek olmadığını kaydetti.

CIA tarafından yayınlanan ek belgelerde, DEAŞ’ın mali verilerinin toplanmasına ilişkin bir programın da söz konusu olduğu ve bu programda aynı zamanda ABD vatandaşlarının bazı kayıtlarının da olduğu anlatıldı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) da 2013’te milyonlarca Amerikalının iletişim kayıtlarını tuttuğu, Edward Snowden’in ifşaatları ile ortaya çıkmıştı.

Snowden, NSA’nın ABD internet şirketleri aracılığıyla toplu verilere ve telekomünikasyon sağlayıcılarından gelen yüz milyonlarca arama kaydına erişimini ortaya çıkarmış ve bu ifşaat, dünya çapında tartışmalara yol açmıştı.

Kongre daha sonra kişisel verilerin korunması için istihbaratla ilgili yasalarda reformlar yapmıştı.

MİLLETİ ENDİŞELİYSE DIŞARIDA NELER OLUR?

Ancak ABD’de halen istihbaratın, sivil özgürlükleri ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği yönünde endişeler söz konusu.

CIA ve NSA’nın görev alanı tamamen ülke dışındaki faaliyetleri kapsıyor. Bu teşkilatların Amerikalıları veya ABD’deki işletmeleri araştırmaları yasak ancak buna riayet edilmediğine ilişkin geniş bir kanı var.

Bu dünyada ABD’nin söz sahibi olmaya başladığı dönem, Birinci Dünya Savaşı ile başlamış, İkinci Dünya Savaşı ile doruğa çıkmıştı. 

ÇEKTİRDİĞİ ZULÜMLER, POLİTİKASININ EN ÖNEMLİ ÖRNEĞİ

Kendisini geçmişte ve günümüzde dünyanın hakimi olarak gören, çoğunluğu İngiliz milletine mensup ABD, bugün de ulusal devletlerin en büyük sömürücüsü sıfatına haizdir.

CIA’nın içeride sebep olduğu skandalın, diğer dünya devletleri açısından nasıl şekillendiğini bir düşünün. Kendi halkına neler yaptığı sadece iki senatörün açıklamasıyla gündeme gelen ABD’nin istihbarat teşkilatı CIA’nın, dünya milletlerine neler yaptığı ve yapacağının en güzel örneğidir.

Kendi kurduğu sözde örgütün liderini öldürdük diye göğsü kabara kabara defalarca reklam yapabilir, bu sırada yıktığı şehirler, öldürdüğü siviller hiç göze batmaz.

ABD’nin ve onun istihbarat teşkilatının Kore, Vietnam, Afganistan, Irak, Suriye başta olmak üzere dünyanın mazlum insanlarına getirdiği acı düşünüldüğünde, iki senatörün ifşa ettiği insanlık dışı uygulamalar bize hiç de yabancı gelmiyor.

ABD ve onun teşkilatları, bu dünyanın geleceği için sakıncalı piyadedir. Sadece kendi dünyasının koruyuculuğuna üstlenen ABD, her yaka bastığı coğrafyaya kan, ölüm, zulüm ve yıkım götürmekten öte geçmemiş, politikası gereği başka bir adımın da sahibi olmayacaktır. 

yasalarda reformlar yapmıştı. Ancak ABD’de halen istihbaratın, sivil özgürlükleri ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nde iki Demokrat senatörün soru önergesi, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Amerikalılar hakkında toplanan bilgileri içeren gizli, açıklanmayan bir veri deposuna sahip olduğunu ortaya çıkardı. Kendi halkına böyle muameleyi müstehak gören ABD ve CIA’nın dünyada nasıl at oynattığı ise değerlendirilmeli. endişeler söz konusu.

CIA ve NSA’nın görev alanı tamamen ülke dışındaki faaliyetleri kapsıyor. Bu teşkilatların Amerikalıları veya ABD’deki işletmeleri araştırmaları yasak ancak buna riayet edilmediğine ilişkin geniş bir kanı var.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.