Çatalhöyüğü Dünyaya Tanıtmak İçin Büyük Adım

Çatalhöyüğü Dünyaya Tanıtmak İçin Büyük Adım
Yayınlama: 18.08.2021
A+
A-

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin temeli atıldı.

Temel atma töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin Konya’nın turizm zenginliğine yeni bir değer ve güç katacağını belirtti. 

“Anadolu topraklarının insan medeniyetinin filizlendiği, şekillendiği, yol ayrımlarında yönünü bulup yükseldiği coğrafyadır” diyerek sözlerini sürdüren Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

“En görkemli imparatorlukların, en zengin kültürlerin beşiği ve bekçisi olmuş, kat kat derinliklerinde emanetlerini muhafaza ederek, onları asırların ötesine taşımıştır. Bu tarihi ve kültürel bağlamda Çatalhöyük, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde hak ettiği yeri almış olan ülkemizin ve insanlığın en önemli arkeolojik değerlerden biridir. 

Çatalhöyük keşfedildiğinde bir çığır açmıştır. Efes, Hattuşa, Zeugma, Truva, Aslantepe ve daha niceleri paha biçilmez birer ziynet misali, Türkiye’nin dört bir yanına serpilmiş gibidir. İşte Göbeklitepe insanlık tarihinin sıfır noktası olarak medeniyetimize dair bilgi ve anlayışımızda yeni bir dönem başlatmıştır.” 

TÜRKİYE, ZİHİNLERDE KALICI OLMALI

Bakan Ersoy, “Türkiye sahip olduklarıyla zihinlerde kalıcı olarak yerini almalıdır. Birkaç haftalık tatilin güzel bir hatırası olarak değil, insanların heyecanla tecrübe ettikleri ve bu tecrübede edindikleri bilgileri, hissettikleri duyguları başkalarıyla paylaşma ihtiyacı duyacakları bir deneyim yaşatmalıyız” şeklinde konuştu.

Konya’nın çok büyük değerleri ve çok büyük potansiyeli olan bir şehir olduğunun da altını çizen Bakan Ersoy, “Turizm konusunda da muhteşem değerleri var. Sayın Başkan Konya’yı turizm yönünden de parlatmak istiyor. Bunu yaparken de bizim önerimizi alarak ve ortak yatırımlar şeklinde gerçekleştirmek istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYAYA TANITMAK KALDI

2023 yılı itibarıyla Konya’nın sadece sanayisiyle ve tarımıyla değil, turizmiyle de çok ciddi şekilde anlatılacağını, dünyada ses getirecek bir şehir olacağını söyleyen Ersoy, “Turizm için gerekli olan alt yapının birçok kısmı Konya’da tamamlanmış. Anadolu’nun her noktasına hızlı trenle, otobanlarla, hava köprüleri ile bağlanmış durumda. Gastronomi olsun, kültürel etkinlikler olsun, inanç olsun birçok yan özelliğe de sahip. Şimdi sadece son kalan eksikliklerin tamamlanması ve dünyaya tanıtılması kaldı” dedi.

“MEDENİYETİMİZE IŞIK TUTAN ÖNEMLİ NOKTALARDAN BİRİ”

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise “Medeniyetimize ışık tutan çok önemli noktalardan birisinde hep beraber olmaktan mutluluk duyuyorum. Kültürel değerlerimizin, tarihi birikimimizin gelecek nesillere aktarılması açısından ilimizde herkesin el birliğiyle dokunulması gereken stratejik bir alan burası. Konya, Anadolu’nun zenginliklerinin teşhir edilmesi ve bütün dünyayla paylaşılması açısından en önemli noktalardan birisi. Özellikle bu tür; insanlık için, şehrimiz için, memleketimiz için, tüm dünya için anlamlı olayların farkında olmak başlı başına kıymet ifade ediyor” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA AYRI BİR ÖNEME SAHİP

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, binlerce yıllık tarihi ile kadim ve görkemli bir geçmişe sahip olan Konya’nın, tüm dünyada bu bakımdan ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Başkan Altay, “Konya bugün de ülkemizin tarım ve sanayide en önde olan şehirlerinden biri konumundadır. Biz Konya’mızı tarım ve sanayi şehri vasfının yanında turizm şehri yapmak için de büyük çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

Dünyanın en önemli değerlerinden biri olan Çatalhöyük’ün milattan önce 9 binlere dayanan geçmişi ile hem dünyanın en önemli arkeolojik sit alanlarından biri hem de insanlık tarihinin en eski yaşam alanı olarak öne çıktığını vurgulayan Başkan Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarihi ve arkeolojik bakımdan evrensel bir değer taşıyan bölge, turistik açıdan da oldukça büyük önem arz ediyor. Arkeolojik araştırmaların merkezi konumuna gelen Çatalhöyük, her yıl ülkemizden ve dünyanın her yerinden gelen binlerce tarihçi, araştırmacı ve turist için önemli bir çekim merkezi konumunda bulunuyor. 

Bizler de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla Çatalhöyük’ün daha fazla tanınması ve gelen ziyaretçilerin daha güzel bir ortamda karşılanması için kolları sıvadık.” 

MALİYETİ 43 MİLYON TL

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin 28 bin 500 metrekare özel proje alanı olarak inşa edileceği bilgisini paylaşan Başkan Altay, “Tanıtım ve Karşılama Merkezimizin uygulanacağı alan için 26 bin 439 metrekare Belediyemiz tarafından kamulaştırıldı. Kapalı ve açık alanlar, otobüs parkları ve araç parklarının bulunacağı merkez, toplam 43 milyon 556 bin liraya mal olacak. Buraya yapılacak yatırımlar için Mevlana Kalkınma Ajansı’dan (MEVKA) da 12 milyon 900 bin lira destek alındı. Amacımız; Çatalhöyük’ü her anlamda dünyanın en önemli çekim merkezlerinden biri haline getirmek” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.