UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan “Dünya Kenti”, “Medeniyetler Beşiği”, “Binbir Kilise” ve “40 Kapılı Şehir” olarak da adlandırılan Ani Ören Yeri’nin saklı tarihinin gün yüzüne çıkarılması için başlatılan kazı çalışması devam ediyor.
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Ani Ören Yeri’nde yapılan kazı çalışmalarını inceledi.
Çalışmalar hakkında Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Arslan’dan bilgi alan Vali ve Belediye Başkanvekil Öksüz, daha sonra Ani’nin fethinin 957’nci yıldönü 16 Ağustos’ta ibadete açılacak Anadolu’daki ilk Türk camisi Ebul Menuçehr Camii’nde yapılan düzenlemeleri de inceledi.
KÜLTÜR VARLIĞI, GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR
Vali Öksüz, Kazı Evi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Menuçehr Camii’nde restore çalışmasının geçen yıl başladığını ifade ederek, “İnşallah, 16 Ağustos yani Ani’nin fethinin yıldönümünde restorasyon çalışmalarımızı tamamlayıp cami olarak hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.
Öksüz, Ani’de birçok alanda kazı çalışmasının devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“35 kişilik ekip, bu önemli kültür varlığını gün yüzüne çıkarmak, bütün insanların hizmetine sunmak için çaba gösteriyor, gayret ediyoruz. İnşallah burayı restore edilmiş haliyle kısa sürede bütün insanlığın hizmetine sunarız. Bu çalışmalar tabii zaman, emek ve gayret isteyen çalışmalar. Onun için tabii ki belli bir hızla yürüyor. Biz de bu çalışmalara elimizden geldiğince destek oluyoruz. Umarım kısa süre içerisinde bu restorasyon çalışmalarını tamamlarız.”
Öte yandan, Kars Valiliği Ani Örenyeri’ne otobüs seferlerini yeniden başlattı. Buna göre, saat 10.00’da Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’ndan hareket edecek otobüs, saat 13.00’da Ani’den geri dönecek.