ABD’nin Orta Doğu, Orta Asya ve Güney Asya’daki birliklerinden sorumlu Müşterek Muharip Komutanlığı CENTCOM’un başına Orgeneral Michael Erik Kurilla getirildi. ABD’nin Panama operasyonundan bugüne kadar her işgalinde sahada görev alan Kurilla, geçtiğimiz şubat ayında ABD Senatosu’nda yaptığı konuşmada, “Kürtler güvenilir bir müttefik” diyerek, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’ye verilmesi gereken desteğe işaret etti.
ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi, Orta Doğu’da da sessiz bir bekleyiş içine girmesi sonrası bölgede başta Arap ülkeleri arasında başlayan diplomasi hareketliliği, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale yeltenmesiyle değişen politikalar, zıt kutupları yeniden politika üretmeye sevk etti.
Günümüzde, Rusya-Ukrayna arasındaki sıcak savaş yoğun gündemi oluştursa da, ABD kendi aleyhine kan kaybını lehine çevirme telaşına düştü.
CENTCOM’UN KOMUTANI KURİLLA OLDU
ABD, yeniden oyun kurucu pozisyonuna gelebilmek adına Orta Doğu, Orta Asya ve Güney Asya bölgelerinden sorumlu US CENTCOM’un başına Panama’nın işgalinden bugüne her operasyonda sahada görev yapan Orgeneral Michael Erik Kurilla’yı getirdi.
Erik Kurilla, genç bir subayken ABD’nin 1989’daki Panama İşgali’ne katıldı. ABD’nin Panama işgali sırasında 5 binden fazla sivil öldü. Aradan 33 yıl geçmesine rağmen ölen sivillerin bir kısmının kimliği hala tespit edilemedi.
Daha sonra Kurilla’nın aktif görev aldığı 1990’daki Körfez Savaşı’nda, ABD’nin kullandığı seyreltilmiş uranyum mühimmatları ve Irak’a uyguladığı ambargo sebebiyle çoğu çocuk olmak üzere 500 binden fazla sivil öldü.
ABD’nin 1994’te Haiti’de yaptığı işgal ve rejim değişikliğinde görev alan, ardından Bosna ve Kosova’da görevlendirilen Kurilla, 2003 yılında Irak’ın işgali sırasında da en ön saflarda etkin rol aldı.
300 binden fazla sivilin ölümüne yol açan işgal sırasında 700 kişilik mekanize taburu komuta eden Kurilla, burada yaralandı ve gazilik madalyası aldı.
IRAK’IN KUZEYİ İLE HALA TEMAS HALİNDE
Afganistan’ın ABD tarafından işgali döneminde Suriye’de görev yapan Kurilla, Irak’ın kuzeyinde tanınan bir isim oldu.
ABD Senatosu’nda 8 Şubat’ta konuşan Kurilla, Orta Doğu’daki işgalleri sırasında kendilerine destek verenleri en önemli müttefik olarak tanımlayarak, “Erbil’deki dostlarımı birçok defa ziyaret ettim. Kürtler ile 2004’te Irak’ta görev aldığımdan beri temas halindeyim. Irak Kürtleri güvenilir bir müttefiktir” ifadelerini kullandı.
Bölgesel Kürt Yönetimi’nin yayın organı Kurilla’nın bu ifadelerini manşete taşırken, Kurilla ABD Senatosu’ndaki toplantıda Afganistan için ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Afganistan’daki müttefiklerimize borçluyuz. Oradaki terörizm ile mücadele etmek için dost ülkelerden insansız hava araçları kaldırarak uzun mesafeli operasyonlar yapabiliriz. Hedefleri tespit eder ve yok ederiz.”
Kurilla, “Bölgede (konuşlanacak) bir ülke bulmaksızın bu operasyonları yapmak imkansız değil ama çok zor. İnsansız hava araçları ile yaptığınız operasyonun üçte iki zamanı oraya uçup dönmekle geçiyor. Kalan kısımda da hedefi belirleme ve angaje olmaya kalmış oluyor.” dedi.
Kurilla, Afganistan’daki El Kaide’nin Amerikan topraklarına saldırma emelleri olduğunu ancak henüz bunun için kabiliyetlerinin olmadığını belirtti.
“ÇİN ANLAŞMA YAPTIĞI ÜLKELERE ASKERİ OLARAK GİREBİLİR”
Kurilla, Çin’in CENTCOM’un bölgesindeki 21 ülkeden 18’iyle stratejik anlaşma imzalaması dolayısıyla endişe taşıyor. Kurilla, Senato’da bu konuya ilişkin, “CENTCOM görev bölgesindeki 21 ülkeden 18’i Çin ile Kuşak-Yol Girişimi kapsamında stratejik anlaşmalar imzaladı. Çin, Orta Doğu’daki harcamalarını yüzde 360 oranında artırdı, bu yüzden bunun büyük bir endişe kaynağı olduğuna inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Kurilla, Pekin’in emellerinin Amerikan ortak ve müttefiklerine çok iyi gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Çin’in bu anlaşmalar üzerinden bölgeye askeri olarak girmesinden de çok endişeliyim. İnsansız hava araçlarını (IHA) en çok alan ülkelerden üçü Orta Doğu’da. Huawei konusunda beş büyük Orta Doğu ülkesi bunlarla teknoloji anlaşmaları yaptı. Bu yüzden bu konuda çok endişeliyim.”
“BÖLGEDE ÖNCELİKLİ TEHDİT İRAN”
CENTCOM’un başına getirilen Erik Kurilla’ya göre, Orta Doğu’da ABD için en büyük tehdit İran. İran’a yönelik yaptırımların gevşetilmesinden yana olmadığını düşünen Kurilla, yaptırımlar hafifletildiği takdirde İran’ın finans gücünün vekillerini ve terörizmi desteklemekte kullanacağına inanıyor.
İran’ın bölgedeki saldırılarda büyük rol oynadığını düşünen Erik Kurilla, CENTCOM’un bölgesinde İran’ın siber yeteneğini kullandığını ve bundan endişe duyduklarını gizlemiyor.